Fázisjavítás


A fázisjavítás az egyik legjobb rövidtávon megtérülő befektetés. Számos esetben a hálózat tervezését és méretezését megnehezíti az atény, hogy az üzem kisfeszültségű hálózatán és a középfeszültségű betáplálásán is növekedett a felharmonikusok aránya az elmúlt évek során. 
Az energiaátalakítók, elektronikus szabályozású készülékek, frekvenciaváltók, TV-k és számítógépek mind felharmonikusokkal szennyezik a táphálózatot. Ezeket pedig felerősíthetik a hálózat induktv és kapacitív impedanciái. A felharmonikusok eltisztisztítása csökkenti az azonos hálózatról táplált fogyasztók közötti interferenciákat. A fázisjavítás által javul az energiaellátás minősége és a hálózat hatásfoka.

       
Újdonság !!!

Tájékoztatójellegű számítással segítjük kikalkulálni az automatikus fázisjavító berendezés alkalmazásával elérhető megtakarítást. 

Kattinson ide!Az ETI Prostik által kínált fázisjavító berendezések (szekrények) egyrészt az energiamegtakarítással, másrészt a jobb minőségű tápellátással vannak a felhasználók hasznára. Ezek a termékek pénzt takarítanak meg, és mérséklik a káros környezeti hatásokatat.

Sokféle fázisjavító berendezést kínálunk kisfeszültségen. Először kielemezzük a meglevő helyzetet, majd megtervezzük a hatékonyság és gazdaságosság szempontjából optimális megoldást.

A legfőbb előnyök:
  • „„a felharmonikusok csökkentése,
  • „„kompakt megoldás,
  • kisebb veszteség,
  • jobb minőségű tápellátás,
  • „„pénzbeli megtakarítás.


Teljesítménytényező vagy cos(fi)
A teljesítménytényező a a villamos fogyasztás hatékonyságát leíró jellemző.

A teljesítménytényező a hatásos és a látszólagos teljesítménynek a hányadosa, ahol az utóbbiban a meddő teljesítmény is jelen van. Ideális esetben a fogyasztók tisztán ohmosak, tehát a meddő teljesítmény nulla. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincsenek felharmonikusok -a terhelő áram pontosan leképezi a tápfeszültséget (ami rendesen szabályos színusz) és fázisban van vele. Ilyenkor a hálózatból a lehető legkisebb áramot veszi fel a fogyasztó, ami a munkavégzéséhez kell, igy az energia elosztásával és termelésével kapcsolatos költségek is a lehető legalacsonyabbak, beleértve az igénybe vett eszközök beruházási költségét.

A teljesítménytényező -vagy másképp koszinusz fi- kiszámításának módja:

teljesítménytényező = hatásos teljesítmény (W) / látszólagos teljesítmény (VA),
 
ahol a hatásos teljesítmény az egy periódusra számolt átlagértéke az áram és feszülség pillanatértékeknek, a látszólagos teljesítmény pedig az áram és a feszültség effektív értékének szorzata. Ha az áram és a feszültség is szinuszos, és fázisban vannak egymással, akkor teljesítménytényező értéke 1. Ha szinuszosak de nincsenek fázisban, akkor a teljesítménytényező megegyezik az általában fi-vel jelölt fáziseltérési szög koszinuszával -innen a másik elnevezés: koszinusz fi. Ilyen csak akkor fordulelő a valóságban, ha csak ohmos, induktív és/vagy kapacitív összetevői vannak a terhelésnek, és azok mind lineárisak az áram és a feszültség függvényében. 
                                           
 


       
Katalógus
 

 További felvilágisításért forduljon magyarországi irodánkhoz:

1131 Budapest, Rokolya utca 25.
Tel.: +36 1 238 0784
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

vagy közvetlenül az ETI Prostik-hoz:
   
kereskedelmi kérdésekkel

Denis Bolte
menedzser
ETI Prostik d.o.o.
Tel: +386 3 56 57 463
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

műszaki kérdésekkel

Matjaž Bobnar
termékmenedzser
ETI Prostik d.o.o.
Tel: +386 3 56 57 451
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.